Tärkeimmät verikokeet
Tärkeimmät verikokeet. Tässä on aihe, josta voisi tehdä loputtoman pitkän listan. Nimittäin terveyteemme vaikuttaa niin moni eri asia, joiden merkkiarvoja voidaan mitata lukemattomilla verikokeilla. Siispä on tavallaan vaikeaa nostaa tietyt kokeet muiden ylitse, mutta yleisesti on katsottu, että tietyt verikokeet antavat eniten tietoa yleisestä terveydentilastamme. Jos jokin asia terveydessämme on pielessä, yleensä ne vaikuttavat näiden verikokeiden arvoihin. Mutta ennen kuin mennään listaan, muutama sana vielä..
Verikokeet terveyden määrittelyyn
Terveystilan määrittämiseksi on mahdotonta suunnitella räätälöityä hyvinvointiohjelmaa ilman hyvää käsitystä siitä, mitä kehossasi tapahtuu.
Verikokeiden avulla voit määrittää omat tarpeesi, puutoksesi ja epätasapainosi. Kunhan tiedämme, mitä juuri sinun kohdalla tulisi mitata.
Verikokeet antavat elintärkeää dataa meistä ja ohjaavat meitä valitsemaan parempia terveysvalintoja, joiden avulla voimme välttää terveysongelmien pahentumisen. Toisinaan kokeiden tulos johtaa siihen, että tarvitaan lääkitystä, ja joskus harvoin siihen, että jatkotutkimuksia vakavampaa varten on syytä harkita.
Se, mitä yksilö tarvitsee voidakseen parhaiten, voi poiketa naapurin tarpeista hyvinkin paljon. Vitamiinien ja ravintolisien käyttö ilman terveysdataa voi olla kallis koe parhaimmillaan ja pahimmillaan jopa haitallista.
Millaisia asioita verikokeet voi paljastaa?
Verikokeet eivät valehtele. Ne voivat paljastaa muutoksia tai normaalista arvoista poikkeavia lukuja, jotka ilmaisevat esi-asteita sairastumiselle, sairauksia, rappeutumista tai vanhenemista. Joskus jopa ennen kuin ihmiset tuntevat mitään oireita. Toisinaan verikokeisiin halutaan tulla juuri oireiden vuoksi. Kokeneiden, luotettavien terveydenhuollon ammattilaisten suorittamina erilaisten verikokeiden ottaminen on turvallisia ja näin varmistut oman terveytesi ja hyvinvointisi ohjaamisesta.
Verikokeiden ottaminen vuosittaisessa terveystarkastuksessa. Riittääkö se?
Lyhyt vastaus on ei. Ei ainakaan Suomessa. Rutiiniverikokeet vuosittaisissa terveystarkastuksissa tarjoavat joitakin, mutta kaukana kaiken kattavista yleisverikokeista. terveysvastauksista, joita tarvitaan. Suomalaisessa terveydenhuollossa on ennen kaikkea vaikea saada laboratorioaikaa verikokeille yleistä terveystarkastusta varten. Verikokeet tehdään yleensä silloin, kun on oireita, ja uskotaan verikokeiden tulosten antavan vastauksia oireiden tutkimusta varten. Siispä moni ihminen oireettomana kärsii jotain terveysongelmasta, joka näkyy verikokeiden viitearvojen ulkopuolelle sijoittumisesta. Vaikka oireita ei olisi nyt, tämä epäsuotuisa tila voi ajan kanssa kehittyä terveysongelmaksi tai sairaudeksi. Tällainen tilanne olisi ollut vältettävissä aikaisten verikokeiden avulla, jonka vuoksi oman terveydentilan tarkistaminen laajemmin on aina kannattavaa.
Tärkeimmät 10 verikoetta, jotka indikoivat terveydentilaasi
Sisällytämme tähän listan tärkeimmistä verikokeista, jotka eivät ainoastaan osoita epäkohtia terveydessäsi, vaan tarjoavat ennen kaikkea mahdollisuuksia parantaa elinvoimaa, elämänlaatua, mielenterveyttä, mielialaa, muistia, energiaa ja paljon muuta.
Toinen näkökohta syvällisissä verikokeissa on analyysi. Useimmat lääkärit katsovat verikokeita nopeasti nähdäkseen onko mitään hälyttävää ja ovatko ihmiset laajojen normaalien viitearvojen sisällä. Verikokeita tulisi kuitenkin tutkia perusteellisemmin, etsien mahdollisuuksia parantaa potilaidemme terveyttä ja elämänlaatua sekä välttää sairauksia.
Täydellinen aineenvaihdunta- ja lipidipaneeli
Tämä on koe, jonka saatat saada vuosittaisessa terveystarkastuksessa tai muussa yleisessä verikokeessa. Listallamme tämä on tärkein ja edullinen toteuttaa. Verikoe tunnetaan nimellä kolesterolin mittaaminen tai täydellinen aineenvaihdunta- ja lipidipaneeli. Tämä paljastaa tärkeää tietoa verisuonien, maksan, munuaisten ja verisolujen terveydestä. Toisin sanoen se voi auttaa havaitsemaan tai ennustamaan sydän- ja verisuonisairauden, aivohalvauksen, diabeteksen ja muita yleisiä kroonisia sairauksia. Täydellinen aineenvaihdunta mittaa verensokeria, kun taas lipidipaneeli mittaa kokonaiskolesterolia ja HDL (hyvä kolesteroli) verrattuna LDL (huono kolesteroli).
Tässä verikokeessa mitataan siis seuraavia:
- Kokonaiskolesteroli. Paljonko kolestrolia on veressä?
- HDL-kolesteroli, eli “hyvän” kolesterolin määrä veressä
- Triglyseridit. Triglyseridien määrä veressä
- LDL-kolesteroli, “pahan” kolesterolin määrä veressä
- Non-HDL
- Kol/HDL-suhde
Vitamiini D-25
Hydroksi Vitamiini D:n tärkeys yleiselle terveydelle on ollut suuressa uutisoinnissa viime vuosina. Matalat vitamiini D -tasot ovat yleisiä, erityisesti ikääntyneiden keskuudessa. Tämä on suuri terveys huolenaihe, koska vitamiini D on tärkeä kaikille kehon soluille ja kudoksille. Vitamiini D:n puutos voi vaikuttaa immuniteettiin, luuntiheyteen, sydämen terveyteen – jopa mielialaan. 25-hydroksi-vitamiini D -koe mittaa tämän tärkeän vitamiinin tason tarkasti, koska 25-hydroksi-vitamiini D muuttuu aktiiviseksi D-vitamiinin muodoksi munuaisissa.
Hemoglobiini A1C
Hemoglobiini A1C antaa tarkan kuvan henkilön verensokerin hallinnasta edellisten kahden tai kolmen kuukauden aikana. Koe voi ennustaa sydänsairauden riskin ihmisillä, joilla on ja ilman diabetesta. Koska hemoglobiini A1C ei vaikuta päivittäisen glukoosiseurannan vaihteluihin, se on erittäin tärkeä testi niille, joilla on diabetes, ja sitä suositellaan kolmen kuukauden välein kuuden kuukauden välein Amerikan diabetesyhdistyksen mukaan. Miksi? Optimaalisten hemoglobiini A1C -tasojen ylläpitäminen voi auttaa pitämään diabetesta sairastavat ihmiset vapaana diabeteksen komplikaatioista.
DHEA
Jotkut kutsuvat dehydroepiandrosteronia (DHEA) “nuoruushormoniksi”. Tämän hormonin alhaiset tasot ovat yleisiä, kun ikäännymme. Adrenaliinirauhaset tuottavat DHEA:ta, ja sen tasot ovat huipussaan 20-luvulla ja laskevat usein vuosikymmenien aikana. Tutkimukset viittaavat siihen, että liian vähäinen DHEA voi vaikuttaa negatiivisesti erektiotoimintaan, libidoon, immuniteettiin, haavojen paranemiseen, luuntiheyteen, vatsarasvan jakautumiseen ja mielialaan.
Homokysteiini (P-Hcyst)
Homokysteiini on aminohappo kehossamme. Korkeat tasot voivat olla haitaksi, sillä se osoittaa suurempia riskejä sydänkohtaukselle, heikolle kognitiiviselle (henkiselle) toiminnalle ja luunmurtumille. Korkeat veren homokysteiinitasot voivat vaurioittaa valtimoiden vuorauksia tai aiheuttaa veren hyytymistä helpommin kuin pitäisi.
C-reaktiivinen proteiini (CRP)
C-reaktiivinen proteiini (CRP) on kehon tulehduksen merkki. Henkilöille, jolla on tai epäillään tulehdussairautta, tehdään yleensä CRP-tutkimus. Bakteerien aiheuttamissa tulehdussairauksissa arvo suurenee herkästi, mutta yleensä virustaudeissa vain vähän. CRP-tutkimuksella saadaan muutakin tärkeää tietoa pitkäaikaisemmasta terveydentilasta tai ennustettavuudesta. Kehon tulehdus on osoittautunut tehokkaaksi ennustajaksi rappeuttaville sairauksille, jotka vaikuttavat sydämeen, silmiin, mieleen ja jopa syöpiin. Kehon yleinen tulehdustila ja syövän yhteys saa jatkuvasti lisää jalansijaa uusissa tutkimuksissa. Näiden lisäksi CRP-tutkimus voi auttaa myös ennustamaan tyypin 2 diabeteksen puhkeamista.
Kilpirauhasta stimuloiva hormoni
Kilpirauhasta stimuloiva hormoni (TSH), joka erittyy aivolisäkkeessä, ohjaa kilpirauhashormonin erittymistä kilpirauhasessa. Kilpirauhasen liikatoiminta ilmenee lisääntyneellä kilpirauhasen toiminnalla ja normaaleilla TSH-veritasoilla. Liikaa TSH:ta veressä viittaa kilpirauhasen vajaatoimintaan tai liian vähäiseen toimintaan. Kilpirauhasen epätasapaino voi aiheuttaa monia tai ei lainkaan oireita. Ei ole epäilystäkään siitä, että hormonitasapainojen heittelyt voivat aiheuttaa vahinkoa terveydelle ja siihen, miten tunnet olosi. Näitä epätasapainoja on tutkimuksissa liitetty epäsäännölliseen sydämen sykkeeseen, valtimoiden kovettumiseen, alhaiseen luukiven tiheyteen ja joukko epämääräisiä oireita, väsymyksestä kuumuuden sietämättömyyteen. TSH:n mittaaminen on paras tapa mitata kilpirauhasen toimintaa.
Testosteroni (vapaa testosteroni)
Sekä miehet että naiset tuottavat testosteronia, ja molemmat kokevat hormonin dramaattiset laskut ikääntyessään. Miehet tuottavat testosteronia kiveksissään, kun taas naiset tuottavat sitä munasarjoissaan. Hormoni auttaa säätelemään lihasmassaa, hedelmällisyyttä, libidoa ja hyvinvointia. Yleensä vähemmän kuin kaksi prosenttia veren testosteronista on vapaassa tilassa, mikä tarkoittaa, että se on vapaasti kiertävää aivoissa ja hermostossa. Vapaat testosteronitasot voivat liittyä vatsarasvaan, epäterveellisiin luihin, sydänsairauksiin ja masennukseen. Naisilla korkeat vapaat testosteronitasot voivat viitata alhaisiin estrogeenitasoihin tai olla syynä ei-toivottuun karvojen kasvuun tai munasarjojen monirakkulaoireyhtymään.
Eturauhasen spesifinen antigeeni, PSA (vain miehille)
Eturauhasen spesifinen antigeeni (PSA) on pitkään ollut mittari laajentuneen eturauhasen, eturauhasen tulehduksen tai eturauhassyövän havaitsemiseksi. Tätä eturauhasessa tuotettua proteiinia voidaan myös nostaa, jos miehellä on virtsateiden infektio. On tärkeää huomata, että korkeat PSA-tasot eivät välttämättä tarkoita eturauhassyöpää; se on silti hyödyllinen verikokeiden vaihtoehto, joka auttaa lääkäreitä diagnooseissaan eturauhasen tiloista tai määrittämään potilaiden syöpäriskin ja hyvänlaatuisten eturauhasongelmien.
Estradioli
Estradioli, pääasiallinen kiertävä estrogeenimuoto, on tärkeä monille fysiologisille toiminnoille erityisesti naisille (vaikka miehetkin tuottavat toki pienemmissä määrissä kuin naiset). Estradiolitasot naisilla toimivat tärkeinä välineinä vaihdevuositilan ja seksuaalisen kypsyyden arvioinnissa. Korkeammat kuin normaalit estradiolitasot voivat viitata kohdun tai rintasyöpään naisilla. Miehillä korkeat tasot voivat liittyä rintojen kasvuun (gynekomastia) tai liittyä heikentyneeseen seksuaaliseen haluun ja virtsaamisvaikeuksiin. Hormoni on tärkeä myös hyvälle terveydelle, koska se vaikuttaa vahvoihin luihin sekä miehillä että naisilla.
Verikokeen nimi | Testityyppi | Millaista diagnostiikkaa voidaan löytää | Suositeltu kohderyhmä | Kuuluu Suomen julkisen terveydenhuollon rutiinikokeisiin | Halvin hinta |
1. Täydellinen aineenvaihdunta- ja lipidipaneeli eli kolestroliarvot | Metaboliikka ja lipidipaneeli | Vaskulaarisen järjestelmän, maksan, munuaisten ja verisolujen terveyden arviointi; Sydänsairauden, diabeteksen ja yleisten kroonisten tilojen havaitseminen tai ennustaminen; Mineraalien, kuten raudan, kalsiumin ja kaliumin, seuranta. | Kaikille aikuisille vuosittain tai säännöllisesti. | Useimmiten | Katso hinta |
2. Vitamiini D-25 | Vitamiini D | Immuniteetin, luun tiheyden, sydämen terveyden ja mielialan vaikutukset; Vitamiini D -puutos. | Erityisesti iäkkäille ja riskiryhmille, kuten vähän auringonvaloa saaville. | Ei | Katso hinta |
3. Hemoglobin A1C | Glykoitu hemoglobiini | Verensokerin hallinnan arviointi; Sydänsairauden riskin ennustaminen diabeteksen yhteydessä; Diabeteksen komplikaatioiden ehkäisy. | Erityisesti diabeetikoille, mutta myös muiden sairauksien riskissä oleville. | Kyllä | Katso hinta |
4. Hemoglobiini A1C | Hormoni | Vaikutukset erektioon, libidoon, immuniteettiin, haavan paranemiseen, luuntiheyteen, vatsarasvan jakautumiseen ja mielialaan; Hormonin tasapainon seuranta. | Erityisesti niille, joiden hormonitasot ovat alhaiset, ja ikääntyville henkilöille. | Ei | Katso hinta |
5. Homokysteiini (P-Hcyst) | Aminohappo | Korkea taso voi viitata sydänkohtauksen riskiin, heikkoon henkiseen toimintaan ja luunmurtumiin; Verisuonten vaurioituminen. | Erityisesti niille, jotka ovat alttiita sydänongelmille tai osteoporoosille. | Ei | Katso hinta |
6. C-reaktiivinen proteiini (CRP) | Tulehduksen merkkiaine | Systemaattinen tulehdus voi ennustaa sydänsairauksia, silmäongelmia ja degeneratiivisia sairauksia; Tyypin 2 diabeteksen ennustaminen. | Riskiryhmille, jotka ovat alttiita tulehduksille, sekä niille, jotka haluavat ehkäistä sairauksia. | Kyllä | Katso hinta |
7. Kilpirauhasta stimuloiva hormoni (TSH) | Kilpirauhashormoni | Kilpirauhasen toiminnan arviointi; Hormonitasapainon seuranta; Yleisen terveydentilan vaikutukset. | Kaikille, erityisesti niille, joilla on kilpirauhasongelmia tai epämääräisiä oireita. | Ei | Katso hinta |
8. Testosteroni (vapaa testosteroni) | Hormoni | Lihasmassan, hedelmällisyyden, libidon ja hyvinvoinnin säätely; Hormonitasapainon seuranta. | Erityisesti ikääntyville henkilöille, joilla on hormonaalisia muutoksia tai oireita. | Nuorille ei | Katso hinta |
9. Eturauhasen spesifinen antigeeni, PSA (vain miehille) | Eturauhasen terveys | Laajentuneen eturauhasen, eturauhasen tulehduksen tai eturauhassyövän havaitseminen; Prostataongelmien diagnosointi. | Miehille, erityisesti yli 50-vuotiaille tai niille, joilla on eturauhasongelmia. | Nuorille ei | Katso hinta |
10. Estradioli | Hormoni | Vaikutukset vaihdevuosiin, seksuaaliseen kypsytykseen, endometriumin tai rintasyövän riskiin naisilla; Miesten hormonaaliset vaikutukset. | Naisille, erityisesti vaihdevuosi-ikäisille, sekä miehille, joilla on hormonaalisia ongelmia. | Nuorille ei | Katso hinta |